Enabled Theatre/Svijet mogućnosti 2022 – 2024

Osobe sa poteškoćama sposobne su producirati i uživati u pozorištu u mnogim prilikama, ako im se pruži potrebna platforma da to učine. Umjetnost općenito, a pozorište posebno, može za njih biti veoma korisno. Na Zapadnom Balkanu vrlo je malo pozorišne aktivnosti koja je specijalizirana za, ili govori o ljudima sa poteškoćama. Ovo je rezultiralo projektom Enabled Theatre/Svijet mogućnosti, kojeg čini konzorcijum iskusnih kulturnih organizacija, s ciljem da se uspostavi i njeguje pozorište za osobe sa poteškoćama i o njima. Projekat također omogućava mobilnost osoba sa poteškoćama i osobama koje se o njima brinu. Okupiti će osobe sa poteškoćama, medicinske i druge profesionalce koji rade sa osobama sa poteškoćama (psiholozi, terapeuti, pedagozi i ostali) i profesionalne umjetnike (glumce, muzičare, vizualne umjetnike, pisce i reditelje). Održavati će se u Budvi, Crna Gora; Novom Sadu, Srbija; Zagrebu, Hrvatska; i Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Učesnici će biti osobe sa poteškoćama, njihovi pratioci i profesionalni umjetnici. Oni će zajedno učestvovati u seriji radionica.

Na taj način ovaj projekat će biti od koristi na polju rada sa osobama sa poteškoćama kao i za profesionalne umjetnosti. Dok se u velikoj mjeri govori o inkluzivnosti u umjetnostima na Zapadnom Balkanu, vrlo malo se čini u tom pogledu.

Profesionalne umjetnosti rijetko uzimaju u obzir osobe sa poteškoćama kao temu ili likove pozorišnih komada i filmova.

Ovaj projekat će tako biti pionirski u postizanju veće inkluzivnosti u umjetnosti Zapadnog Balkana i EU i također će postaviti temelj za prvi regionalni Balkanski centar za osobe sa poteškoćama.

Ko-financirano od:
Ko-finansirano od strane Evropske unije
Partneri:
Skip to content