Svijet mogućnosti: Posjeta i radionica u JU Zavod Mjedenica

Članovi autorskog i produkcijskog tima projekta Svijet mogućnosti, predvođeni direktorom East West Centra Sarajevo, rediteljem Harisom Pašovićem posjetili su JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica 2. decembra 2023. godine.

U sastavu projektnog tima također su bili članovi glumačkog ansambla SNP Lidija Stevanović, Gordana Đurđević-Dimić, Jelena Antonijević, Sanja Ristić-Krajnov, Aljoša Đidić, Marko Savković, Aca Lazin, Aleksandar Sarapa i Vukašin Ranđelović, scenografkinja Andreja Rondović te prijatelji projekta, pomoćnica direktora ŠOSO Milan Petrović Novi Sad Svetlana Bašević, školski psiholog u ŠOSO Milan Petrović Maja Kukobat i Direktorica JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa teškoćama i smetnjama u razvoju Biseri iz Budve, Miljana Radoman.

Direktorica JU Zavod Mjedenica Zumreta Jeina izrazila je dobrodošlicu članovima projektnog tima i upoznala ih sa metodologijom rada ove značajne ustanove.

Članovi projektnog tima potom su održali radionicu sa učenicima kao i razgovore sa roditeljima, koji su podjelili svoja iskustva o svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju u ostvarivanju svojih prava i manjku razumjevanja u široj zajednici.

JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica je odgojno-obrazovna ustanova koja postoji od 1947.godine. Misija ove ustanove je osiguranje najadekvatnije stručne multidisciplinarne podrške djeci sa teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima, te unapređenje njihovog položaja u društvu. U svom sastavu, JU Zavod Mjedenica ima pet segmenata rada: Vrtić Sunce u Mjedenici, Osnovnu školu, Internat za smještaj učenika, Produženi boravak i radionice za radnu okupaciju.

Posjeta JU Zavod Mjedenica realizovana u sklopu 5. Sarajevo Festa, dio je međunarodnog teatarskog projekta Svijet mogućnosti/Enabled Theatre u produkciji East West Centra Sarajevo, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Festivala Grad teatra Budva i Plesnog centra Tala Zagreb, a čije premijerno izvođenje očekujemo u aprilu 2024. godine u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad, potom na 6. Sarajevu Festu, u Zagrebu i u sklopu programa Festivala Grad teatar u Budvi.

Projekat Svijet mogućnosti/Enabled Theatre je regionalni umjetnički projekat koji za cilj ima veću inkluziju u umjetnosti na Zapadnom Balkanu, a koji podržava Kreativna Evropa.

 

Ko-financirano od:
Ko-finansirano od strane Evropske unije
Partneri:
Skip to content