Treći dan radionica i razgovori sa roditeljima u Budvi

Članovi autorskog i produkcijskog tima projekta „Svijet mogućnosti“, predvođeni rediteljem Harisom Pašovićem i projektnom koordinatoricom Festivala „Grad teatar“ Aleksandrom Maslovar u petak, 7. aprila održali su treću radionicu sa korisnicima i uposlenicima JU „Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju – Biseri“ u Budvi.

Glumci Srpskog narodnog pozorišta radili su u manjim grupama i individualno.

Članovi projektnog tima potom su razgovarali sa roditeljima djece sa smetnjama u razvoju Biljanom Jerković i Oljom Kapičić.

Gospođa Jerković, koja je inače članica Upravnog odbora JU „Biseri“, upoznala je članove projektnog tima sa okolnostima rođenja i svakodnevnog života sa njenom kćeri Anđelom, dvadesetogodišnjakom koja pati od težeg oblika autizma. Gospođa Jerković je, između ostalog podvukla osjećaj društvene stigmatiziranosti koji nose djeca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice.

Članovi projektnog tima također su razgovarali sa gospođom Olgom Kapičić, majkom Uroša, korisnika Centra. Gospođa Kapičić informisala je članove projektnog tima o dugotrajnom i mukotrpnom procesu koji je naposljetku doveo do dijagnosticiranja autizma kod njenog prvorođenog sina. Posebno je naglasila probleme u osnovnom obrazovanju, pošto je tada tek počeo proces inkluzije za koje društvo i obrazovne ustanove nisu bile spremne.

Ko-financirano od:
Ko-finansirano od strane Evropske unije
Partneri:
Skip to content