Svijet mogućnosti: Početak proba u Srpskom narodnom pozorištu

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu počele su probe nove predstave „Svijet mogućnosti“, čiji je autor i reditelj Haris Pašović. Ova predstava rezultat je rada na međunarodnom projektu čiji je cilj osvjetljavanje života osoba sa invaliditetom, a premijera se očekuje početkom mjeseca aprila.

„Svijet mogućnosti“ kao glavnu temu ima život djece i ljudi sa autizmom i cerebralnom paralizom ali i živote članova njihovih porodica, institucija koji su dio njihovih života, njihove svakodnevnice, izazova sa kojima se susreću…Autor i reditelj Haris Pašović ističe da nije bilo lako napraviti dramski tekst s obzirom na to da okosnicu čini materijal čiju suštinu nije moguće izraziti riječima, te da su glumačke kreacije presudne za sadržaj.

„Na predstavi radim sa jednom glumačkom ekipom koja je veoma duboko ušla u cijeli proces. Mi zapravo radimo godinu dana na ovom projektu. Imali smo radionice u Novom Sadu, Budvi i u Sarajevu; radili smo sa našom koleginicom Larisom Lipovac iz Zagreba koja je koreograf i jedan od partnera u ovoj priči ali nama je ključno partnerstvo sa institucijama koje rade sa osobama sa invaliditetom. U Novom Sadu, Sarajevu i Budvi posjetili smo centre i dnevne boravke koji se bave i gdje borave osobe sa invaliditetom, provodili s njima vrijeme i stekli određeni uvid u njihove živote, koji sada želimo da prenesemo publici“, objašnjava Pašović i dodaje da je pred glumcima veliki izazov, i glumački i ljudski, ali da ne sumnja da će fantastično iznijeti svoje uloge.

Probe u Srpskom narodnom pozorištu su praktički početak posljednje faze ovog projekta, kada će svi učesnici pretočiti svoja iskustva u ono što su naučili u prethodnom periodu na radionicama. Stručnu podršku tokom cijelog projekta autorskom i glumačkom timu pružaju predstavnice ŠOSO Milan Petrović, pomoćnik direktora Svetlana Bašević i psiholog Maja Kukobat, koje su bile prisutne na prvoj čitalačkoj probi.

Prema riječima Pašovića, put od ideje do realizacije bio je dug, a Srpsko narodno pozorište je od samog početka izrazilo veliki interes i želju za ovim projektom, koji će svijet osoba sa invaliditetom učiniti vidljivijim.

„Radeći na predstavi Za šta biste dali svoj život počeli smo da razmišljamo šta je sa onim ljudima koji imaju tako otežan život, a ipak oni žive, njihovi roditelji se bore za njih, institucije se bore za njih…i to je bio prvi kontakt. Dakle, naš prvi kontakt sa školom Milan Petrović je bio još 2016. godine. Onda je dugo trebalo dok smo razvili koncept, pronašli produkcione okolnosti i evo sada, poslije osam godina, sastajemo se ovdje u završnoj fazi projekta“, izjavio je Pašović.

Pored autora i reditelja Harisa Pašovića, autorski tim čine: kostimograf Marina Sremac, kompozitor Dino Šukalo, scenograf Ivana Jančić i koreografkinja Larisa Lipovac. U predstavi igraju: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa i Rade Perović.

 

Ko-financirano od:
Ko-finansirano od strane Evropske unije
Partneri:
Skip to content