Posjeta ŠOSO “Milan Petrović” i prva radionica u Novom Sadu

 

Članovi autorskog i produkcijskog tima projekta “Svijet mogućnosti”, predvođeni direktorom East West Centra Sarajevo, Harisom Pašovićem, direktorom Drame Srpskog narodnog pozorišta (SNP) Novi Sad Milovanom Filipovićem, projektnom koordinatoricom SNP-a, Draganom Kuzmanović, projektnom koordinatoricom Festivala „Grad teatar“ Budva Aleksandrom Maslovar i glumcima Srpskog narodnog pozorišta su u ponedeljak, 20. marta posjetili ŠOSO “Milan Petrović” u Novom Sadu, gdje je održana prva projektna radionica.

Ovom prilikom, zamjenica direktorice ŠOSO “Milan Petrović”, psihologinja Svetlana Bašević, koordinator Dnevnog i Radnog centra, Jovan Marković, školska psihologinja Maja Kukobat i psiholog Boris Hemon, upravnik Doma, upoznali su predstavnike projekta “Svijet mogućnosti” sa radom i brojnim aktivnostima ove institucije.

Prema svemu sudeći, evidentno je da je ŠOSO “Milan Petrović” jedinstvena institucija u regionu s obzirom na to da su njeni djelatnici fokusirani na pružanje individualiziranog pristupa svakom korisniku i da su jedini koji pružaju obrazovanje i socijalnu zaštitu bez obzira na uzrasne i spolne granice. Ova obrazovna institucija ima preko hiljadu korisnika u svom sistemu i školuje djecu iz cijele Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. ŠOSO “Milan Petrović” sastoji se iz pet organizacionih jedinica i posjeduje četiri objekta Dnevnog boravka, gdje poduzima edukativne i vaspitne aktivnosti za vrlo širok spektar tretiranja poteškoća u razvoju i različitih oblika invaliditeta. Posjeduju brojne rehabilitacione i edukacijske kapacitete i radionice koje za cilj imaju punu socijalnu inkluziju i osamostaljivanje njenih korisnika.

Ova respektabilna obrazovna institucija također njeguje odličnu saradnju sa Udruženjem za podršku osobama sa intelektualnim poteškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“ kao i sa Centrom za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ iz Mostara.

Ko-financirano od:
Ko-finansirano od strane Evropske unije
Partneri:
Skip to content